BAM laadt zwaar elektrisch materiaal op de bouwplaats met ZHERO CESS
Voor de reconstructie door BAM Infra in Waalwijk maakte de oplossing van een ZHERO CESS het mogelijk om de werkzaamheden gedeeltelijk emissieloos uit te voeren. Dat was met name belangrijk met het oog op het nabijgelegen Natura 2000-gebied Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. En om daarnaast de hinder voor de omgeving, waaronder zorginstellingen, scholen en voetbalvelden, zoveel mogelijk te beperken.

Onderdeel van de reconstructie is het opnieuw inrichten van het kruispunt Akkerlaan - Drunenseweg en het plaatsen van verkeerslichten. Verder werden delen van het riool vervangen, fietspaden geasfalteerd en vervangen we de bestrating vervangen. Hiervoor gebruikt BAM voornamelijk klein elektrisch materieel zoals graafmachines, knikmopsen en trilplaten maar ook groot materieel zoals een elektrische asfaltset.
Laden buiten de piek
De nieuwe buffer is een mooie circulaire manier om oplaadmogelijkheden op de bouwplaats uit te breiden. Zo is snel tussentijds bijladen mogelijk, met méér vermogen dan uit de bouwaansluiting. Bovendien helpt de buffer om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen. Aan het einde van de dag, als huishoudens veel stroom vragen, raakt steeds vaker het net overbelast. Ook bouwbedrijven hangen dan vaak hun materieel aan de lader. Energie[opslagsystemen verlagen de piekvraag aan het net. Met de ZHERO CESS is dat dus verleden tijd. Zo draagt het bouwbedrijf bij aan een stabiel netwerk en het succes van de energietransitie.
Buffer voor uitbreiding laadmogelijkheden
De circulaire accu is ontstaan vanuit onze samenwerking met Refurb Battery, zijn gespecialiseerd in het maken van mobiele en schaalbare oplossingen voor het leveren van circulaire energie. Samen is er gewerkt aan een accu die geschikt is voor het opladen van zwaar elektrisch materieel. In de accu zijn meer dan 46.000 gerecyclede batterijcellen verwerkt, afkomstig uit zo’n 2000 ingezamelde fietsaccu’s die dankzij het circulaire proces van Refurb Battery een nieuw leven krijgen. Daarmee wordt per container tussen ruim 50.000 kilogram aan CO2-uitstoot extra voorkomen, ten opzichte van een opslagsysteem dat nieuw geproduceerde batterijcellen gebruikt.